Wednesday, November 21, 2012

Manfaat kesihatan coklat gelap(Dark Chocolate)
Manfaat kesihatan coklat gelap (Dark chocolate)


1) Baik untuk Jantung Anda

Kajian menunjukkan bahawa makan sejumlah kecil coklat gelap dua atau tiga kali setiap minggu boleh membantu menurunkan tekanan darah anda. Coklat gelap meningkatkan aliran darah dan boleh membantu mencegah pembentukan darah beku. Makan coklat gelap juga boleh mencegah arteriosklerosis (pengerasan arteri).

2)  Baik untuk Otak anda

Coklat gelap meningkatkan aliran darah ke otak serta jantung, jadi ia boleh membantu meningkatkan fungsi kognitif. Coklat gelap juga membantu mengurangkan risiko strok.

Coklat gelap juga mengandungi beberapa sebatian kimia yang mempunyai kesan positif ke atas mood anda dan kesihatan kognitif. Coklat mengandungi phenylethylamine (PEA), bahan kimia yang sama otak anda mewujudkan apabila anda rasa seperti anda sedang jatuh cinta. PEA menggalakkan otak anda untuk melepaskan endorfin, jadi makan coklat gelap akan membuatkan kita berasa gembira.

Coklat gelap juga mengandungi kafein, perangsang yang sederhana. Walau bagaimanapun, coklat gelap mengandungi kafein yang lebih kurang daripada kopi. Satu bar 1.5 auns coklat gelap mengandungi 27 mg kafein, berbanding mg 200 ditemui dalam cawan lapan auns kopi.

3) Membantu Kawalan Gula Darah

Coklat gelap membantu menjaga saluran darah anda sihat dan peredaran anda tidak terjejas untuk melindungi terhadap diabetes jenis 2. Flavonoid dalam coklat gelap juga membantu mengurangkan rintangan insulin dengan membantu sel-sel anda untuk berfungsi secara normal dan mengembalikan keupayaan untuk menggunakan insulin badan anda dengan cekap. Coklat gelap juga mempunyai indeks glisemik rendah, bermakna ia tidak akan menyebabkan pancang yang besar dalam tahap gula dalam darah.

4) Penuh  dengan Antioksidan

Coklat gelap dimuatkan dengan antioksidan. Antioksidan membantu badan anda daripada radikal bebas, yang menyebabkan kerosakan oksidatif kepada sel. Radikal bebas yang terbabit dalam proses penuaan dan boleh menjadi penyebab kanser, makanan antioksidan jadi makan kaya seperti coklat gelap boleh melindungi anda daripada banyak jenis kanser dan melambatkan tanda-tanda penuaan.

5) Mengandungi theobromine

Coklat gelap mengandungi teobromina, yang untuk mengeraskan enamel gigi. Itu bermakna bahawa coklat gelap, tidak seperti kebanyakan gula-gula lain, merendahkan risiko anda mendapat kaviti jika anda mengamalkan kebersihan gigi yang betul.

Teobromina juga perangsang ringan, walaupun tidak kuat seperti kafein. Ia boleh, bagaimanapun, membantu untuk menindas batuk.

6) Mengandungi kandungan Vitamin dan Mineral yang tinggi

Coklat gelap mengandungi beberapa vitamin dan mineral yang boleh menyokong kesihatan anda. Coklat gelap mengandungi beberapa vitamin dan mineral berikut dalam kepekatan yang tinggi:

-Kalium(Potassium)
-Tembaga(Copper)
-Magnesium
-Besi(Iron)

Tembaga dan kalium dalam coklat gelap membantu mencegah terhadap penyakit strok dan kardiovaskular. Besi dalam coklat melindungi terhadap anemia kekurangan zat besi, dan magnesium dalam coklat membantu mencegah diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.


Rujukan :www.fitday.com